APZ Sint-Lucia

APZ Sint-Lucia

ALGEMEEN PSYCHIATRISCH ZIEKENHUIS

ALGEMEEN PSYCHIATRISCH ZIEKENHUIS SINT-LUCIA

ANKERSTRAAT 91
9100 SINT-NIKLAAS
Telefoon: 03 760 07 00
E-mail: info.alg@apzst-lucia.be

Spoeddienst
Telefoon: 03 760 07 60
Fax: 03 760 07 61

Multifunctionele Eenheid 'Het Klaverblad'
Telefoon: 03 760 07 70
Fax: 03 760 07 71

Medisch secretariaat
Telefoon: 03 760 07 15
Fax: 03 760 07 07
E-mail: info.med@apzst-lucia.beVerslavingszorg

APZ sint-Lucia | VerslavingszorgIn onze samenleving is het gebruik van alcohol veelvoorkomend. Alcohol wordt vaak in een sociale situatie gebruikt, bijvoorbeeld bij het samen eten, om iets te vieren, bij cafébezoek, … Mensen drinken alcohol omdat het lekker is en omdat ze er een aantal positieve verwachtingen van hebben.

Je kan je immers ontspannen, je meer zelfzeker voelen of losser worden. We spreken over verantwoord of aanvaardbaar gebruik. Alcohol drinken is nooit risicovrij, zeker niet wanneer mensen gaan drinken als manier om met problemen om te gaan. Naast de aangename effecten kan alcoholgebruik ook immers negatieve gevolgen doen ontstaan. Het kan aanleiding geven tot ernstige lichamelijke en psychische problemen. Naast deze risico’s kan het ook een invloed hebben op de relatie en op het werk. Er kunnen financiële en gerechtelijke problemen ontstaan. Op de duur kan iemand de controle verliezen over zijn alcoholgebruik en wordt het denken en doen van de persoon volledig bepaald door alcohol. Men kan niet meer zonder alcohol leven. Op dat moment is er sprake van problematisch alcoholgebruik.

Angst, stress of slecht slapen kunnen reacties zijn op tal van problemen. Het overkomt elk van ons wel eens. Slaap- en kalmeringsmiddelen kunnen ons helpen om tijdelijk met deze problemen om te gaan. De echte oorzaak wordt echter niet aangepakt en het ware probleem blijft bestaan. Langdurig gebruik kan risicovol zijn. Ze kunnen verschillende problemen veroorzaken zoals lichamelijke en geestelijke klachten. Men kan er ook gewend aan raken. Hetzelfde geldt voor het innemen van pijnmedicatie. Pijn is belangrijk en kan nuttig zijn. Het waarschuwt ons dat iets in ons lichaam beschadigd of overbelast wordt. Het innemen van pijnmedicatie kan ons helpen om deze moeilijke periode te overbruggen. Pijnmedicatie gebruik je best ook niet te lang want dit kan eveneens leiden tot gewenning en het kan nadelige gevolgen hebben voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Als je iets wil veranderen aan je alcohol- en/of medicatiegebruik kan je er voor kiezen om hulp te zoeken. Hiervoor kan je in ons ziekenhuis terecht in de Kliniek Voor Ontwenning (KVO).

Soms is de stap van een volledige behandeling naar huis nog te groot. Of er zijn naast het problematisch middelengebruik nog andere zaken waarvoor mensen de behandeling wensen verder te zetten. Dit kan op twee afdelingen die een dagbehandeling aanbieden: de Kliniek voor Dagbehandeling Sint-Niklaas (KDS) en de Kliniek voor Dagbehandeling Beveren (KDB).
 
 
APZ SINT-LUCIA - Algemeen Psychiatrisch Ziekenhuis - Ankerstraat 91, 9100 Sint-Niklaas
© APZ Sint-Lucia - Disclaimer