APZ Sint-Lucia

APZ Sint-Lucia

ALGEMEEN PSYCHIATRISCH ZIEKENHUIS

ALGEMEEN PSYCHIATRISCH ZIEKENHUIS SINT-LUCIA

ANKERSTRAAT 91
9100 SINT-NIKLAAS
Telefoon: 03 760 07 00
E-mail: info.alg@apzst-lucia.be

Spoeddienst
Telefoon: 03 760 07 60
Fax: 03 760 07 61

Multifunctionele Eenheid 'Het Klaverblad'
Telefoon: 03 760 07 70
Fax: 03 760 07 71

Medisch secretariaat
Telefoon: 03 760 07 15
Fax: 03 760 07 07
E-mail: info.med@apzst-lucia.beDagbehandeling

APZ Sint-LuciaEmotionele problemen hebben we allemaal af en toe, maar als ze te lang blijven duren, is de stap naar professionele hulpverlening aangewezen. Toch hebben heel wat mensen het moeilijk om die stap te zetten. Een behandeling in een dagkliniek kan in dat geval helpen om de drempel te verlagen: ’s avonds en in het weekend blijf je in je thuisomgeving en kan je nog altijd vader, moeder, zoon, dochter, vriend, vriendin, buur, ... zijn.

Een dagbehandeling is vandaag overigens heel anders dan wat de activiteitencentra van jaren geleden met bezigheidstherapie aanboden. In een dagkliniek krijg je een volwaardige therapeutische behandeling waarbij groepstherapie centraal staat.

Momenteel staat de psychiatrie op een keerpunt. Dagcentra, net als psychiatrische thuiszorg, zullen in de toekomst een almaar grotere rol toebedeeld krijgen. Daarbij is het meegenomen dat de kostprijs voor een dagbehandeling geen barrière meer hoeft te zijn.

En er zijn nog voordelen: familie en vrienden hoeven je alleen maar overdag te missen. Bovendien worden zij meestal bij de behandeling betrokken (in het kader van familie- of partnergesprekken). In sommige gevallen kan tijdens het verblijf in de dagkliniek blijken dat een volledige ziekenhuisopname noodzakelijk is. En voor mensen die al een volledige ziekenhuisopname achter de rug hebben, kan een kort verblijf in een dagkliniek nuttig zijn als voorbereiding op hun terugkeer naar het gewone leven.

In ons ziekenhuis zijn er twee dagcentra waar je terecht kunt met verschillende psychiatrische en emotionele problemen. Afhankelijk van je specifieke noden en problemen wordt een onderverdeling gemaakt in de Kliniek voor Dagbehandeling Sint-Niklaas (KDS) of de Kliniek voor Dagbehandeling Beveren (KDB).
 
 
APZ SINT-LUCIA - Algemeen Psychiatrisch Ziekenhuis - Ankerstraat 91, 9100 Sint-Niklaas
© APZ Sint-Lucia - Disclaimer